Ons nieuws

Rotterdam meest plasvriendelijk stad

Rotterdam uitgeroepen tot meest plasvriendelijke stad van Nederland

 

Amsterdam, 21 september 2017 – In het kader van de Nationale Plasdag is Rotterdam vandaag uitgeroepen tot meest plasvriendelijke stad van Nederland. Uit gegevens van HogeNood, een applicatie waarmee gebruikers snel een schoon openbaar toilet in de buurt kunnen vinden, blijkt dat Rotterdam beschikt over een grote hoeveelheid toiletten per persoon en als gemeente het meest actief is om het aanbod van openbare toiletten te vergroten. De Nationale Plasdag 2017 is een initiatief van Continentie Stichting Nederland en heeft als doel om het taboe rondom plasproblemen te doorbreken en het isolement dat mensen met plasproblemen ervaren te verkleinen.

 

Criteria meest plasvriendelijke stad

Om als meest plasvriendelijke stad uitgeroepen te worden, zijn er een aantal criteria waar de stad aan moet voldoen. De drie belangrijkste punten waarnaar gekeken wordt, zijn het aantal openbare toiletten, de kwaliteit hiervan en de acties die de gemeente onderneemt om nog plasvriendelijker te worden. In Rotterdam zijn op dit moment 119 schone openbare toiletten geregistreerd in de HogeNood-app. Naast extra voorzieningen zet de gemeente Rotterdam ook in op het maximaal openbaar beschikbaar stellen van voorzieningen door particulieren (winkels, horeca, etc.).

toilet

 

“Uit de gesprekken met Rotterdam is gebleken dat zij in het kader van het gastvrijer maken van de stad momenteel actief bezig het aanbod van publieke toiletten uit te breiden. Zij vinden het belangrijk dat iedereen te allen tijde een toilet voorhanden heeft. Op die manier bieden ze hun inwoners en bezoekers, en in het bijzonder degenen met plasproblemen, mogelijkheid tot het comfort en de noodzaak van voldoende sanitaire stops en verminderen ze vervuiling door wildplassers in de stad”, aldus Bastiaan Meindersma van de HogeNood app. ‘Met het uitroepen van Rotterdam als meest plasvriendelijke stad spreken wij onze waardering uit voor hun aanpak. Wij hopen dat andere steden en gemeentes dit goede voorbeeld volgen. Het aanmelden van schone en veilige toiletten kan via www.hogenood.nu.”

 

Ongemak en onzekerheid door plasproblemen

Plassen lijkt zo vanzelfsprekend. Toch hebben in Nederland ruim 3,5 miljoen mensen, mannen en vrouwen, plasklachten. Daarvan heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine* Uit het Nationaal Plasonderzoek van GfK onder ruim 1300 respondenten met plasproblemen blijkt dat 71% van de respondenten ongemak ervaart door hun plasklachten. Verder geeft ruim 35% aan dat ze een gevoel van onzekerheid krijgen door hun plasklachten. Mensen schamen zich voor hun plasklachten; het is een intiem probleem dat niet snel besproken wordt.

 

“Mijn patiënten geven aan dat ze al een behoorlijke drempel over moeten om hulp in te schakelen van een specialist, laat staan dat ze dit met familie of vrienden bespreken. Toch zijn plasproblemen iets wat veel voorkomt en waar voor velen een oplossing voor is”, aldus Ruud Bosch, uroloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voorzitter van de Continentie Stichting. “Uit de cijfers van het onderzoek van GfK blijkt ook dit jaar weer hoe belangrijk het is dat we plasklachten bespreekbaar maken en het isolement dat mensen ervaren verkleinen. Op Nationale Plasdag vragen we hier extra aandacht voor en pleiten we voor meer openbare toiletten.”

mentale gesteldheid

 

Over de Nationale Plasdag

De Nationale Plasdag is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland (CSN). Op 21 september 2017 vindt de vierde editie van de Nationale Plasdag plaats. Met deze dag wil de stichting het onderwerp plasklachten bespreekbaar maken. Uit cijfers van CSN blijkt dat in Nederland ruim 3,5 miljoen mensen (mannen, vrouwen en kinderen) plasklachten hebben. Daarvan heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.nationaleplasdag.nl.

 

Over HogeNood

De HogeNood app geeft een overzicht van ruim 5300 schone, openbare toiletlocaties in Nederland en Belgie en is gratis te downloaden voor iPhone, Android en Windows smartphones via de gebruikelijke app stores. De app is bedacht door Bastiaan Meindersma, Brian Vink en Hjalmar Duif als project voor hun studie bedrijfskunde (Vrije Universiteit Amsterdam). Ze wonnen met de app de publieksprijs tijdens de Nationale App Prijs. Zie ook www.hogenood.nu

 

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd via een online vragenlijst. Het onderzoek is representatief op basis van leeftijd en geslacht. N = 1.323. De doelgroepen zijn Nederlanders van 45+: mannen met opslagproblemen, mannen met opslag- en mictieproblemen en vrouwen met opslagproblemen. De vragenlijst is rondgestuurd in de periode 21 tot en met 27 februari 2017. Het onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau GfK. 

 

© 2016 Continentie Stichting Nederland  |  Disclaimer Contact